Herdruk van het Koock-boeck uit 1655 verworven door Universiteit van Amsterdam

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam krijgen vandaag van de Vrienden van de Bibliotheek de herdruk uit 1655 van het Koock-boeck van Antonius Magirus cadeau. De vrienden kochten dit exemplaar bij een antiquair die het op zijn beurt verwierf uit de nalatenschap van de Vlaamse volkskundige Hervé Stalpaert (1914-1981). Tot nu toe bezat geen enkele openbaar toegankelijke Nederlandse bibliotheek een exemplaar van dit zeldzame kookboek. Er bevinden zich wel nog twee exemplaren van het Koock-boeck in een Nederlandse privéverzameling. In totaal zijn er maar vijf volledige exemplaren van het kookboek van Magirus bewaard. In België bevinden zich nog exemplaren in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en in de Stadsbibliotheek in Antwerpen, die ondertussen herdoopt werd tot Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

3 gedachten over “Herdruk van het Koock-boeck uit 1655 verworven door Universiteit van Amsterdam”

 1. Geachte,
  IK KEN IEMAND DIE WAARSCHIJNLIJK EEN ORIGINEEL EXEMPLAAR UIT 1612 VAN VOORNOEMD KOOKBOEK BEZIT; hIJ HEEFT DAARNAAST NOG EEN RUIME COLLECTIE KOOKBOEKEN MET ONDERMEER ENKELE EXEMPLAREN UIT DE 17DE EN 18DE EEUW.
  Hebben jullie een idee van de waarde van het werk van Antonius Magirus
  EC
  er kan misschien een kopij worden bekomen!

  1. Kun je hier wat meer details over geven? Als het echt een origineel exemplaar uit 1612 zou zijn dan is dit erg uitzonderlijk en heel waardevol.

   1. Na correspondentie met EC ben ik er vrijwel van overtuigd dat er inderdaad een derde exemplaar van de druk uit 1612 is opgedoken. Spectaculaire vondst! Maar moet nog definitief bevestigd worden na controle van het exemplaar. We zullen er nader over berichten als we meer nieuws hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.