Herdruk van het Koock-boeck uit 1655 verworven door Universiteit van Amsterdam

The Special Collections of the University of Amsterdam have received as a gift from the Friends of the Library the 1655 reprint of the Koock-boeck by Antonius Magirus. The Friends bought this copy from an antiques dealer who in turn acquired it from the estate of the Flemish folklorist Hervé Stalpaert (1914-1981). So far there was no copy of this rare cookbook in a publicly accessible Dutch library. There exist however two copies of the Koock-boeck in a Dutch private collection. In total only five complete copies of the cookbook of Magirus are preserved. In Belgium there are copies in the Royal Library in Brussels and in the City Library of Antwerp, which has been renamed to Heritage Library Hendrik Conscience.

3 thoughts on “Herdruk van het Koock-boeck uit 1655 verworven door Universiteit van Amsterdam”

 1. Geachte,
  IK KEN IEMAND DIE WAARSCHIJNLIJK EEN ORIGINEEL EXEMPLAAR UIT 1612 VAN VOORNOEMD KOOKBOEK BEZIT; hIJ HEEFT DAARNAAST NOG EEN RUIME COLLECTIE KOOKBOEKEN MET ONDERMEER ENKELE EXEMPLAREN UIT DE 17DE EN 18DE EEUW.
  Hebben jullie een idee van de waarde van het werk van Antonius Magirus
  EC
  er kan misschien een kopij worden bekomen!

  1. Kun je hier wat meer details over geven? Als het echt een origineel exemplaar uit 1612 zou zijn dan is dit erg uitzonderlijk en heel waardevol.

   1. Na correspondentie met EC ben ik er vrijwel van overtuigd dat er inderdaad een derde exemplaar van de druk uit 1612 is opgedoken. Spectaculaire vondst! Maar moet nog definitief bevestigd worden na controle van het exemplaar. We zullen er nader over berichten als we meer nieuws hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By submitting a comment here you grant this site a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution.