Facsimile van De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid

Bij de Nederlandse uitgeverij Begijnekade 18 verscheen zopas een facsimile-editie van De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid.

Omslag-Utrechtse-keukenmeid.jpgBij de Nederlandse uitgeverij Begijnekade 18 verscheen een facsimile-editie van De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid. Dit Hollandse kookboek verscheen voor het eerst in 1750?. De facsimile is gebaseerd op de druk uit 1771. Tot omstreeks 1800 zouden er nog verschillende herdrukken volgen. Dit populaire boek bevat recepten, raadgevingen op het terrein van de hygiëne en het goede huishouden en enkele ‘beste regelen en voorschriften ter onderhouding en herstelling van de gezondheid’. De facsimile-editie telt 576 pagina’s en wordt ingeleid door Patricia van Weert-Landwheer. Het boek kost € 18,82. (ISBN 9789078019084). Onderstaande recept is uit dit boek afkomstig en ontleend aan Het Utrechts Archief:

Neem twee witte brooden, snyd ‘er de korst af, en laat ze in soete melk weken, pers ze dan weder styf uit, neem vervolgens ses eijeren een half kommetje gesmolten boter, wat rosewater, gestoote kaneel, en suiker, klop het lustig onder malkanderen, laat het met de wittebrooden in de taartepan gaar bakken, men kan er ook wel een half pond gestote amandelen by doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door hier een reactie achter te laten geef je deze site de eeuwige toestemming om jouw woorden en naam/web site te reproduceren als bron.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.