Universiteitsbibliotheek Leuven verwerft eerste druk van Koocboec

Dankzij geld uit het Jan Roegiersfonds, nagelaten door zijn voormalige hoofdbibliothecaris, kocht de Universiteitsbibliotheek van KU Leuven een volledig exemplaar van de eerste druk uit 1612 van Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus.

“We hebben het boekje – het is amper vijftien centimeter groot – voor een heel redelijke prijs kunnen kopen”, zegt Garrelt Verhoeven, hoofd Erfgoed & Cultuur van de Universiteitsbibliotheek. “Er zijn een aantal grote verzamelaars van historische kookboeken actief, maar ik denk dat iedereen vond dat dit boekje weer naar Leuven hoorde te komen, waar het begin zeventiende eeuw gedrukt werd.”

De Universiteitsbibliotheek was al langer in het bezit van een onvolledig exemplaar van de derde druk. In het persbericht van de KU Leuven wordt niet vermeld om welk exemplaar het gaat. Wel wordt vermeld dat het om een “beduimeld en versleten” exemplaar gaat, dat duidelijk veel gebruikt is.

Garrelt Verhoeven met het 'Koocboec' van Magirus
Garrelt Verhoeven met het ‘Koocboec’ van Magirus op zijn bord, een beduimeld en versleten exemplaar. “Het was een echt gebruiksboek, geen bewaarboek.” – Foto: Rob Stevens – (c) KU Leuven

We vermoeden dat Het gaat om het exemplaar waar we vermelding van maakten in 2010, slechts het derde nog resterende exemplaar van de eerste druk. De KU Leuven kocht het op 10 oktober 2015 tijdens een veiling bij Antiquariaat Marc Van De Wiele in Brugge en betaalde er 4.700 euro voor, aan de onderkant van het geschatte bedrag, nl. 4.000 à 6.000 euro (lotnumer 607). We wachten echter nog op bevestiging. 

Voorblad van het exemplaar van de eerste druk dat verworven werd door de KU Leuven
Voorblad van het exemplaar van de eerste druk dat verworven werd door de KU Leuven – bron: Antiquariaat Marc Van De Wiele, Brugge

Jan Roegiers was ruim 30 jaar geleden de promotor van de licentiaatsverhandeling over de geschiedenis van de kookboeken in de Zuidelijke Nederlanden van Hilde Sels. Hij “besmette” zijn student met zijn enthousiasme over dit unieke kookboek van Magirus en is zo mede-“verantwoordelijk” voor Lieve schat, wat vind je lekker?, de vertaling van en monografie over het Koocboec waarvan Hilde co-auteur is.

“Als Roegiers dit boekje ooit zelf had kunnen verwerven, zou hij dat tegen elke prijs hebben gedaan. Het is een mooi eerbetoon aan zijn enorme verdiensten voor de Universiteitsbibliotheek om het te kunnen kopen uit het fonds dat hij heeft nagelaten,” zegt Garrelt Verhoeven terecht in de Campuskrant.

De transcriptie van de eerste druk van het Koocboec uit 1612 die Hilde Sels maakte en Marleen Willebrands collationeerde kun je hier gratis downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.